Kako bebi pomoći prilikom nicanja prvih zubića?

Mnoge bebe i njihovi roditelji imaju jako težak i stresan period, kada se javljaju prvi zubići. Da bi pomogli svom mališanu, možete koristiti savjete opisane u ovom članku.

Naravno, prvo se posavjetujte sa vašim pedijatrom.

Dajte bebi odgovarajuću dozu paracetamola, panadon ili lupocet. Koristite medicinski špricu umjesto žličice da biste bili sigurni da je dijete progutalo lijek.

Kada su desni upaljene, beba ima osjećaj “žarenja” u ustima. Pomognite joj tako što ćete joj dati da grize nešto hladno, naravno, dovoljno veliko da ne može da proguta!. Rashladite meki “prsten” ispunjen vodom u frižideru, ne u zamrzivaču. Ili napunite kalup za led bebinim omiljenim voćnim jogurtom, ubacite u svaku kockicu po drveni štapić. Kada se jogurt zaledi, dajte bebi da ga liže poput sladoleda. Ovo je odličan, i ukusan rashlađivač desni.

Također, bebinu bradicu i predio ispod nje namažite nekom kremom za bebe, jer beba u tom periodu jako puno ispušta pljuvačku.

Ukoliko se tijekom noći često zakašlje, zbog lučenja pljuvačke, ispod gornjeg dijela madraca podmetnite tanak jastuk. Tako ćete podići uzglavlje krevetića, što će joj olakšati gutanje pljuvačke. Mnoge mame savjetuju da bebi preko dana date da žvače koricu kruha. Specijalni gelovi za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića obično djeluju kao blagi lokalni anestetik, mada ih je često teško utrljati u bebine desni, a i ne zadržavaju se dugo na njima.