Kako da lakše bacite cigarete? Odlučite se i budite uporni…

Prirodan lijek koji vam može pomoći da prestanete pušiti je ljekoviti čaj od iđirota i majčine dušice. Najvažnije je imati jasan cilj i stav, ostalo je samo pomoć prema cilju…

Procjenjuje se da u svijetu danas puši čak tri milijarde i tri stotine milijuna ljudi.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu umire oko 6 milijuna ljudi svake godine. To znači da od posljedica štetnog djelovanja duhana svakih 8 sekundi u svijetu umire jedan čovjek. U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire čak 12 000 do 14 000 ljudi.

Od donošenja duhana u Europu stavovi prema konzumaciji duhana bili su različiti. Stavovi su išli od bizarnih, da je pušenje zdravo, pa do toga da se pušenje kažnjavalo, a u prvim desetljećima 20. stoljeća postalo je društveno prihvatljivom navikom.

Danas, kada su poznati negativni učinci duhanskog dima na naš organizam, pušenje je navika koje se svi trebamo odreći.

Želite prestati pušiti a ne znate kako? Postoje neke biljke koje vam mogu pomoći u tom naumu.

Da bi pripremili čaj koji će vam pomoći prestati pušiti pripremite sastojke: žlica iđirota, 0.5l vode i 2 žlice majčine dušice.

Priprema čaja: Žlicu iđirota uvečer prelijte sa pola litra hladne vode pa promiješajte, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro sve blago zagrijte (ne da prokuha) i dodajte dvije žlice majčine dušice, poklopite i ostavite 15 minuta. Procijediti i popiti u malim gutljajima tijekom dana.

Pored čaja, naravno važna je i volje. U svakom slučaju, ako imate namjeru da prestanete pušiti, oprobajte ovaj čaj, može baš on prevagnuti u korist zdravlja.