Kako da spriječite proširene vene na nogama? Evo nekoliko savjeta kako da prevenirate proširene vene

Šanse da imate problem slabih i proširenih vena uvelike ovise o genetici. Da bi saznali kolike su šanse da imate problema sa venama, pogledajte svoju obitelj.

Naime, ukoliko vaši majka ili otac imaju problema sa venama, šanse su i do 75% da će ti problemi stići i vas.

Slabost vena (venska insuficijencija) nastaje kao posljedica otežanog povratka venske krvi iz donjih ekstremiteta prema srcu. Simptomi koji ukazuju na taj problem su bolovi, grčevi i osjećaj težine u nogama. Noge znaju oteći nakon dugog stajanja i sjedenja. Ono što trebate znati je to da, ako opterećenja slabih vena dugo traju, tada dolazi do proširenja na venama (varikoziteti), što je teži stupanj bolesti vena.

Proširene vene su češće kod žena (i to kod žena koje su rađale, pretilih, kod onih u čijoj obitelji je već bilo ovakvog oboljenja, kod onih koje koriste oralna kontracepcijska sredstva, kao i kod osoba sa nikakvom ili nedovoljnom fizičkom aktivnošću). Statistike govore da su ova oboljenja znatno češća u razvijenim zemljama.

Proširene vene se mogu liječiti, no, kao i kod svih oboljenja vrijedi pravilo – bolje spriječiti nego liječiti. Evo nekoliko savjeta kako da prevenirate proširene vene: Izbjegavajte dugo stajanje, kad god ste u prilici prilikom sjedenja podignite noge na drugu stolicu, smanjite tjelesnu težinu, izbjegavajte izlaganje nogu uvjetima povišene temperature (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi), budite dovoljno fizički aktivni (plivanje, brza šetnja), koristite hidromasažu nogu (trudnice neka izbjegavaju hidromasažu nogu), tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom, od stopala prema preponama, koristite elastične zavoje ili elastične čarape ukoliko već imate proširene vene.