Kako da voće ostane dugo svježe? Savjeti stručnjaka…

Svima se nama znalo dogoditi da spremljeno voće ne ostane dugo svježe ili istrune, prije nego smo ga stigli potrošiti. Diplomirani agronom Jurica Glumpak, za večernji.hr  savjetuje kako da uskladištite voće nakon berbe da biste što dulje uživali u njegovim prirodnim organoleptičkim svojstvima.

Postoji nekoliko vrlo jednostavnih recepata, kaže J. Glumpak, no on u svom domu koristi recept kojim se može tretirati sve koštičavo voće, a osnova mu je kalcijev klorid.

Advertisement

Njime se vrlo brzo i jednostavno može očuvati svježina plodova, a uz to će nedozrelo voće sazreti. Postupak je osim toga i jeftin.

Advertisement

Treba nam 10 litara vode, 400 grama kalcijeva klorida, 20 grama kalijeva metabisulfita i deset mililitara ovlaživača – kaže agronom, objašnjavajući da se kalcijev klorid i ovlaživač mogu kupiti po pristupačnim cijenama, a da je kalijev metabisulfit zapravo poznati vinobran i treba ga dvije vrećice. U posudi se u 10 litara vode prvo razmuti kalcijev klorid, a zatim vinobran i ovlaživač.

U tu otopinu stavi se voće, u našem slučaju jabuke, koje se rukama malo pritisne da bude uronjeno i tako drži oko tri minute. Jabuke se izvade i slože u posudu u kojoj ćemo ih čuvati, važno je da se ne brišu već se slože mokre. J. Glumpak objašnjava da će ovlaživač ukloniti masnu voštanu prevlaku s ploda kako bi otopina što bolje prionula za njega, a vinobran će ukloniti gljivice s voća i spriječiti truljenje.

Advertisement