Kako kontrolirati anksioznost? Postoje prirodne metode liječenja tjeskobe

Ukoliko ste preplavljeni brigama, osjećate da ne možete normalno disati te vam srce radi brže nego inače to su znaci anksioznosti ili tjeskobnosti. Jedan od najvećih problema u modernom svijetu je upravo anksioznost. Život je sve brži, obaveza je više što dovodi do toga da mnogi ljudi osjećaju zabrinutost, strah i slične simptome.

Prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti više od 15% muškaraca te više od 20% žena kaže da se često osjećaju zabrinuti i nervozni.

Advertisement

To je više od 40 milijuna Amerikanca koji pate od anksioznosti. Lijekovi i drugi dodaci mogu pomoći, ali često sa sobom nose rizike i nuspojave. Umjesto toga, stručnjaci tvrde da postoje i drugi, učinkovitiji te prirodniji načini za borbu s tjeskobom.

Na prvome mjestu savjeta je disanje. Pravilno disanje smiriti će tijelo i um te skrenuti pozornost s problema. Kada udahnete dublje, vaše tijelo šalje poruke u mozak da on uspori. Ako ste usred paničnog napada plitko disanje će samo pogoršati situaciju stoga je najbolje disati polako i smireno.

Advertisement

Čak i ako nemate apetit važno je jesti redovito obroke tijekom dana kako bi održali razinu šećera u krvi te smanjili svoju tjeskobu. Budite sigurni da jedete dovoljno proteina i vlakana u svakom obroku. Najbolje je izbjegavati kofein, čokoladu i druge namirnice kojima potiskujete tjeskobu.

Ako spavate osam sati neprekidno tijekom svake noći to nije dovoljno da sljedećeg dana ne osjećate stres. Izbjegavajte alkohol, kofein i vježbanje prije spavanja, pokušajte imaju prigušena svjetla te izbjeći gledanje televizije prije spavanja kako bi svoje tijelu osigurali dovoljno odmora i riješili ga stresa.

Istraživanja pokazuju da i vježbanju ima blagotvorne učinke na stres. Samo 2 i pol sata kardio vježbi tjedno smanjuje tjeskobu. Ne samo da ćete time očuvati zdravlje, nego ćete i na taj način upravljati anksioznošću.

Postoji još čitav niz savjeta stručnjaka poput toga da se pokušate uvijek što bolje organizirati, usredotočiti. Pomaže i aromaterapija.

Advertisement