Kako liječiti rak debelog crijeva? Opaka bolest koja napada čitavom snagom

Rak debelog crijeva na žalost nije rijetko oboljenje, čak što više to je jako učestala bolest suvremenog doba.

Rak debelog crijeva je opaka bolest koja napada svom svojom snagom. Pročitajte malo na tu temu, i mogućeg liječenja te bolesti.

Na godišnjoj razini, u svijetu se evidentira više od milijun novih slučajeva oboljelih od raka debelog crijeva. Od toga u Europi svake godine od njega umre oko 10.000 ljudi.

Rak debelog crijeva najčešće nastaje u donjem dijelu probavnog sustava – rektumu (koji vodi do analnog otvora), ali može se pojaviti i na sredini ovog organa (kolonu), kao i na spoju s tankim crijevom (cekum).

Bolest napreduje postupno. Prvo nastaje poremećaj u radu crijeva (proljev se smjenjuje sa zatvorom), javljaju se krv i sluz u stolici, opća slabost, nagli gubitak tjelesne težine i anemija. Oboljenje se vremenom sa zidova crijeva širi u regionalne limfne čvorove i zahvata jetru, pluća i kosti.

Od ove bolesti najčešće obolijevaju osobe starije od 50 godina, bez obzira na spol, a prognoza u najvećoj mjeri ovisi od toga koliko se bolest proširila i shodno tome, od blagovremene primjene terapije.

Rak debelog crijeva – Simptomi, liječenje i prevencija

Simptomi bolesti – Oboljeli od polipa ili raka debelog crijeva u ranoj fazi, uglavnom ne osjećaju nikakve simptome. No ukoliko se simptomi pojave, znaci bolesti su krv u stolici, bolovi i grčevi u trbuhu, promjena u ritmu pražnjenja ili “kalibru” stolice (stolica tanka kao olovka), gubitak tjelesne težine, kao i anemija (slabokrvnost) koja je ponekad jedini način da se uoči bolest, posebno tumor cekuma. Sedimentacija je često normalna, a povišena alkalna fosfataza ukazuje na metastaze u jetri.

Liječenje raka debelog crijeva – Kirurška intervencija ej općeprihvaćena kao osnovni način liječenja raka debelog crijeva, a njezin primarni cilj jeste poboljšanje kvalitete života bolesnika i sprječavanje ponovnog javljanja tumora. Pacijenti se u uznapredovanoj fazi bolesti liječe širokim kirurškim zahvatom, koji često uključuje odstranjivanje okolnih organa (vagine i maternice kod žene, a kod muškaraca prostate, testisa i mjehura). Najveće komplikacije kolorektalnog karcinoma jesu raseljavanje bolesti, udaljene metastaze i ponovna pojava tumora. Ukoliko se oboljenje otkrije u početnom ili premaligne stadiju (dok još nisu prisutne stanice zloćudnog tumora), u terapiju se uključuju manje invazivne metode, kao što su lokalno kirurško odstranjivanje oboljelog tkiva ili izrezivanje tumora pomoću kolonoskopa. Ovo umnogome skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure poput ponovna kirurška intervencija, kemoterapija i zračenje.

Prevencija raka debelog crijeva – Tumor debelog crijeva može se spriječiti pravilnom, zdravom i uravnoteženom prehranom koja podrazumijeva jelovnik bez masti i rafiniranih ugljikohidrata, manji unos crvenog mesa, izbjegavanje alkohola i cigareta.

S druge strane, preporučuju se namirnice bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Poželjan je mediteranski način prehrane – hrana biljnog podrijetla kao što su žitarice, povrće, voće, orasi, bedemi, lješnjaci, maslinovo ulje, umjerena količina mliječnih proizvoda, ribe i mesa (pileće i pureće bijelo meso). Savjetuje se unos što veće količine sirovih ili kratko termički obrađenih namirnica. Treba izbjegavati prženu i hranu pečenu uz dodatak masti ili ulja.

U prevenciji raka debelog crijeva važnu ulogu ima i svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost, jer se na taj način potiče kontrakcija glatkih mišića crijeva i sprečava opstipacija. Uz to, potrebno je održavati optimalnu tjelesnu težinu.

Polipe u debelom crijevu treba obavezno ukloniti da se ne bi razvili u karcinom. Osobe koje su izloženije riziku od raka debelog crijeva (obiteljska povijest bolesti, polipi na debelom crijevu) moraju redovito kontrolirati zdravlje i konzultirati se sa specijalistom oko primjene odgovarajućih testova za rano otkrivanje malignosti.

Prirodni recepti protiv raka debelog crijeva

Po 1 jušnu žlicu sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, lista i cvijeta kičice, korijena vodopije, lista peršina, lista preslice, lista matičnjaka, lista breze i 2 jušne žlice lista i cvijeta kantariona izručiti u litru i pol kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i zasladiti medom po želji. Piti u toku dana.

Drugi recept za ljekoviti čaj: Dvije jušne žlice sitno isjeckanog lista i cvijeta dimnjače i 1 jušnu žlicu vodopije izručiti u 7 dl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta, procijediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Svaki put u šalicu staviti po 1 jušnu žlicu polena. Dnevna doza polena treba iznositi 20 g.