Kako pobijediti bol u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima mogu za uzrok imati čitav niz faktora. No uglavnom je ta bol više dosadna, nego što je opasna. Na primjer, previše sjedenja u istom položaju dulje vremena  može uzrokovati bol, jer je najčešći uzrok ukočenih mišića vrata i popratne napetosti i bol.

Ipak, trebate znati razlikovati dosadnu bol od akutne koja može, ali i ne mora, biti opasna.

Advertisement

Ako je bol takva, otiđite liječniku. Pomoć doktora potražite i ako imate pulsirajuću bol koja se širi od ramena do ruke, utrnuće i nedostatak snage u dlanovima i ruci, promjene u mokrenju i probavi, te trajnu nemogućnost da bradom dotaknete prsa.

Advertisement

Uzroci vratobolje mogu biti uzrokovani životnim stilom, u što spadaju dugo sjedenje, spavanje na lošem jastuku ili madracu, te ozljedom i bolešću.

Promjene navika u spavanju, redovito vježbanje, prilagodba stolca za sjedenje, izbjegavanje telefoniranja bez ruku, izbjegavanje spavanja na trbuhu, te odmor, neki su od savjeta kako ublažiti bolove.

Kao i svi drugi zglobovi u tijelu, i vratni zglobovi se troše s godinama. Pravilnom prehranom i unošenjem svih potrebnih minerala i vitamina ovaj proces može se usporiti.

Advertisement