Kako postupiti kada se opečete?

Saznajte što učiniti kada se opečete? Kako se manje opekline liječe kod kuće?

Tretiranje opeklina ovisi o stupnju oštećenja kože, i odmah na početku je važno znati da se opekline drugog i trećeg stupnja ne liječe kod kuće, nego je potrebno obratiti se liječniku za stručnu pomoć pri liječenju. Za razliku od spomenutih, težih opeklina, opekline prvog stupnja mogu se liječiti kod kuće, prirodnim lijekovima koji su većinom svima dostupni.

Advertisement

Opekline prvog stupnja nastale su kratkim kontaktom s vrućom vodom, parom, vrućim predmetima ili pretjeranim sunčanjem. U ovom slučaju oštećeni su samo vanjski slojevi kože koja je na oštećenim mjestima bolna i crvena, ali bez pojave mjehurića.

Advertisement

Opekline prvog stupnja su i najčešće, nisu jako opasne pa se mogu liječiti kod kuće. Ovako nastala oštećenja kože uzrokuju mjehure, crvenilo, oteklinu i bol. Čak se i neke opekline drugog stupnja mogu liječiti kod kuće, međutim, ukoliko je opeklina velika ili uključuje lice, ruke, noge ili spolne organe, svakako potražite liječničku pomoć. Još na temu opeklina pročitajte ovaj članak.

Ako ste zadobili opekline prvog stupnja odmah isperite ranu hladnom tekućom vodom odnosno raditi to dok se bol ne ublaži. Ako imate led još bolje, no i prije nego koristite led potrebno je prvo isprati opečeno područje hladnom vodom, te onda tretirati pomoću leda.

Pažljivo osušite ozlijeđeno mjesto te izbjegavajte daljnja oštećenja osjetljive kože. Oblog ostavite na rani dok ne osjetite olakšanje, a postupak ponovite po potrebi.

Advertisement