Kako prepoznati kamilicu i za što se koristi?

Kamilica ili Matricaria chamomilla, kako se na latinskom zove ova ljekovita biljka je jako puno upotrebljavana i u narodnoj i u službenoj medicini.

Riječ je o biljci sa dokazanim ljekovitim svojstvima, čemu ide u prilog baš ta činjenica, da ju službena medicina propisuje u mnogim slučajevima.

Advertisement

Da bi priredili sebi čaj od kamilice, uzmite cvijet biljke. Pravu kamilicu prepoznat ćete ako žutu sredinu cvijeta prepolovite, pa kad je ta žuta glavica u sredini šuplja. To ukazuje na to da je riječ o pravoj kamilici.

Advertisement

Čaj od kamilice se priprema tako da se žličica cvijeta prelije šalicom vrele vode i ostavi da stoji desetak minuta. Upotrebljava se u mnogim slučajevima, pa da spomenemo kako je čaj od kamilice dobar protiv probavnih smetnji i bolova u želucu i trbuhu.

Pije se više puta na dan, a spomenuti čaj se može upotrebljavati i za obloge očiju u liječenju konjuktivitisa, odnosno upala sluznica očiju. Također je dobar i za ispiranje usne šupljine i grla, kao i čaj od žalfije, te za ispiranje spolnog organa u slučaju ženske bolesti.

Naravno, čaj za obloge i ispiranje ne treba sladiti.

Advertisement