Kako prepoznati PMS?

PMS označava fizičke i psihičke poremećaje koji nastupe prije menstruacije. Predmenstrualni sindrom javlja se kod 70% žena nekoliko dana prije menzesa, a kod manjeg dijela čak i dva tjedna prije.

Prepoznati PMS može se preko simptoma promjena u ponašanju, napadaja plača, napetosti i anksioznosti, promjene raspoloženja, povlačenja u sebe, slabljenja koncentracije i promjene žudnje za hranom.

Fizički simptomi su najčešće umor, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, nadutost abdomena, izbijanje akni, zatvor, proljev i povećanje težine uslijed zadržavanja teućine.

Iako je popis sindroma dugačak, ne javljaju se svi, već žene iskuse samo neke od njih. Kod nekih žena ovi simptomi ometaju normalno funkcioniranje, a javljaju se svaki mjesec. Ipak, kod većine žena simptomi prestaju početkom menstrualnog ciklusa.

Simptomi PMS-a snažno utječu na zdravlje i dnevne aktivnosti, a ako su jači, obratite se liječniku. Kod slabijih, postoje razne tehnike aromaterapija, eteričnih ulja, a i neka hrana može ublažiti bolove.