Kako se liječi gripa? Naučite liječiti gripu pravilno odabranim lijekovima

Za liječenje gripe potrebno je uzeti lijek koji posebno djeluje na virus gripe.

Antibiotici ne djeluju na viruse nego samo na bakterije, ali unatoč tomu neki liječnici danas daju svojim pacijentima antibiotike za gripu.

Advertisement

Zbog čega? Razlozi leže između straha od komplikacija gripe i straha kod pacijenta.

Komplikacije gripe koje uzrokuju bakterije javljaju se redovito nakon preboljele gripe, pa se mogu točno odrediti i točno ciljano liječiti, dok na komplikacije virusne naravi antibiotici ionako ne djeluju. S druge strane pacijenti znadu tražiti lijekove za koje sami smatraju da im trebaju jer su čuli da ih je netko drugi uzimao, a liječnik mora imati vještinu da im točno objasni zbog čega mu taj lijek u biti nije potreban.

Advertisement

Postoji samo jedan oralni lijek koji djeluje upravo na virus gripe, odnosno blokira dio virusa koji se ne mijenja i tako ga uništava. Generičko ime mu je oseltamivir. Ako se uzme tijekom prva dva dana bolesti može gotovo u potpunosti zaustaviti gripu. U prosjeku skraćuje tijek bolesti za 37%, ublažava simptome za 40% i smanjuje rizik komplikacija za 67%. U pakiranju se nalazi 10 kapsula koje se uzimaju 5 dana, svakih 12 sati. Neželjene pojave su rijetke, najčešće probavne smetnje koje se mogu ublažiti uzimanjem lijeka pola sata nakon jela.

Ipak, da ne bude da reklamiramo spomenuti lijek, koristimo priliku da vas podsjetimo na još neke lijekove protiv gripe, i to lijekove iz prirode.

Prvo pročitajte o gripi, a kasnije i o tome kako se liječi gripa.

Advertisement