Kako se liječi psorijaza? Psorijaza je bolest definirana kao kronično-recidivirajuća dermatoza

Pitanje koje mnogi postavljaju jeste kako se liječi psorijaza? Naime, psorijaza je jako neugodna bolest, koja i nije baš toliko rijetka.

Danas se nemali broj ljudi muči sa psorijazom.

Zbog toga ćemo iskoristiti priliku i dati vam pokoji savjet kako da se izborite sa psorijazom.

Psorijaza je bolest definirana kao kronično-recidivirajuća dermatoza kod koje je značajna, uz sve ostale čimbenike, i genetska predispozicija. Promjene u slučaju psorijaze se najčešće pojavljuju u vidu malih ljuskica na vlasištu te na vanjskim stranama velikih zglobova, a to su koljena i laktovi u vidu oštro ograničenih crvenkastih areala, lagano infiltriranih i prekrivenih bjelkastim ljuskicama. Dijagnoza bolesti se postavlja ili na osnovu tipične kliničke slike ili se uzima komadić kože koji se šalje na histološku analizu da se potvrdi sumnja na psorijazu, ako klinički nije potpuno jasno. Dijagnozu naravno tražite od liječnika.

Psorijaza je, kako smo već spomenuli, relativno česta dermatoza i od nje boluje od 1-5% populacije. Najčešće ova bolest ne stvara veće probleme oboljelom, ali može se u rjeđim slučajevima manifestirati i promjena na zglobovima, takozvana artropatska psorijaza ili u vidu zahvaćenosti velikih površina koža kao eritrodermija psorijatika. U oba spomenuta slučaja potrebno je liječenje od strane dermatologa ili fizijatra, a nekada i jednog i drugog ako se ukaže potreba. U slučaju psorijaze svakako se trebate obratiti liječniku i tražiti stručni savjet. Također, ako želite možete sa u dogovoru sa liječnikom okrenuti i nekim prirodnim sredstvima za liječenje psorijaze.