Kako se pravi čaj od kamilice? Naučite nešto zanimljivo o ovoj ljekovitoj biljci

Priprema čaja od kamilice je jednostavna, no ipak treba se pridržavati nekih uputa.

Ako pomislimo na ljekovite biljke, prvo nam na pamet padne kamilica.

Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Osim što je ukusan, čaj od kamilice je izuzetno zdrav. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica. Kod nas se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije.

Kamilica je zbog svoje ljekovitosti štovana  u drevnom  Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu. Grčki liječnici prepisivali su je kod vrućice i ženskih bolesti.

Naučite pripremati čaj od kamilice…

U šalicu stavite 1 ili 2 pune žlice cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode. Brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte čaj.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti, što znači da se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.

Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca.

Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava.

Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.