Kako se pravi medovina od kupina

Naučite napraviti medovinu od kupina. Evo recepta, popisa potrebnih sastojaka i kompletnog postupka izrade.

Ovo je najzdravija verzija vina od kupina.

Advertisement

Ovo vino od kupina priprema se uz dodatak meda. Potrebno vam je kilogram ili malo više livadskog meda, te ista količina svježe ubranih divljih kupina, po želji 1 piment, takozvani jamajkanski biber, ali nije obavezan, 1 karanfilić, prstohvat suhe narančine kore i svježi sok od limuna.

Vino od kupine pripremate tako da u veliki lonac natočite 3,8 litara vode, pa ubacite piment, ako ste se odlučili da ga koristite, karanfilić i koru naranče. Sve stavite na vatru da se kuha. Dok se voda zagrijava pripremite neki veći sud koji ste dobro očistili, pa u njega ubacite kupine i polijte sa malo limunovog soka.

Advertisement

Kada voda počne da kuha, skinite lonac sa vatre. Dodajte med i dobro promiješajte. Ovu mješavinu prelijte preko kupina i dobro promiješajte. Ukoliko nemate poklopac za sud u koji ste sve smjestili, uzmite neku platnenu krpu i sa njom zatvorite vrh posude, da bi se mješavina ohladila a da pri tom ne ulaze nikakvi insekti i kukci.

Ostavite smjesu da se ohladi preko noći, pa ujutro dodajte žličicu vinskog kvasca, pa dobro promiješajte. Sve ponovo pokrijte kako je i bilo, pa ostavite nekoliko dana. Nakon toga procijedite kroz gazu, pa dobivenu tečnost pretočite u čiste staklene boce, ali ne skroz do vrha i ne stavljajte čepove. Nakon sedam dana, ponovo procijedite vino, pa prespite u druge boce. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 15-tak dana. Kada je vrenje završeno, tada možete boce zatvoriti plutenim čepovima.

Advertisement