Kako se provodi liječenje gripe?

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Prema pisanju portala Pliva zdravlje, osnovno liječenje gripe jest simptomatsko, a označava postupke za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti ako su jače istaknuti.

Liječenje uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine obilnim pijenjem, ili infuzijom u težim oblicima bolesti, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.

Danas postoje i specifični antivirusni lijekovi koji su učinkoviti u liječenju gripe, a prema mehanizmu djelovanja nazivaju se inhibitorima neuraminidaze. Oni blokiraju aktivnost virusnog enzima neuraminidaze čime se sprječava izlazak virusa iz inficirane stanice. Novi su antivirusni lijekovi u primjeni od 2000. godine. Postoje dva takva lijeka, a to su oseltamivir i zanamivir.

Zanamivir je pripravljen samo u obliku aerosola, odnosno raspršivač, a primjenjuje se u odraslih i djece starije od pet godina. Oseltamivir se uzima na usta u obliku kapsula za odrasle i djecu, a koristi se za liječenje influence u odraslih, sve djece i trudnica. Ovi se lijekovi moraju primijeniti već na samom početku bolesti, svakako u prvih 48 sati nakon pojave prvih simptoma. Učinkovitost je veća ako se lijek uzme prvi dan bolesti.

Antivirusni lijekovi, ako se uzmu u prvih 48 sati nakon početka bolesti, bitno skraćuju trajanje bolesti i ublažavaju težinu simptoma, a u velikom postotku smanjuje broj i težinu komplikacija. To rezultira smanjenjem potrošnje antibiotika i broja hospitalizacija.

Svakako se, prije uzimanja bilo kojeg lijeka, posavjetujte sa svojim liječnikom, koji će vam propisati potrebnu terapiju.