Kako se sačuvati od prehlade?

Kao i svaku bolest, prehladu je bolje spriječiti nego liječiti. Sa prvim zahlađenjima u godini obično se javljaju i prva respiratorna oboljenja.

Sezona gripa počinje prvim zahlađenjem, obično s početkom jeseni, a prestaje u proljeće, kada dolaze i topliji dani.

Advertisement

Kako se spremiti, da ne dođe do prehlade? Jako važno je tijekom godine izgraditi jak i stabilan imunitet koji će podnijeti hladnu i dugu predstojeću zimu.

Prvo ćemo spomenuti kako je važno održavajte ruku čistim, pa je važno redovno ih prati. Koliko god je moguće, izbjegavajte dodirivanje nosa i očiju, i lica uopće. To su najčešća mjesto gdje se skrivaju klice, i kuda ulaze u organizam preko sluzokože. Posebno vodite računa o higijeni ruku i lica nakon kupovine, odlaska u teretanu, ili vožnje javnim prijevozom. Često pranje ruku može da uništi viruse koje ste pokupili iz dodirivanja površina koje dodiruju i drugi ljudi.

Advertisement

Kontrolirajte stres i redovno spavajte. Da, tako je. Istraživanja su pokazala da ljudi skloni emocionalnim stresovima imaju slabiji imunitet i da su skloniji bolestima. Što se tiče spavanja, priuštite svom tijelu makar sedam do osam sati sna tijekom noći. Kada ste umorni , vaše tijelo se teško bori sa napadima virusa. Odmorni i čili, imate više volje i snage i samim tim se osjećate bolje i vedrije, ali i spremnije da se posvetite svom zdravlju.

Izgradite jak imunitet pomoću zdrave hrane. Možda mislite da je teško promijeniti kompletan način života i uvesti zdravu ishranu, ali samo zamislite koliko koristi će te imati od toga. Jedite puno svježeg voća i povrća, pogotovo onog bogatog vitaminom C, jer to podržava vaš imuni sistem u borbi sa gripom i prehladama. Također, uvrstite fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu, makar pola sata šetnje dnevno na svežem zraku.

Advertisement