Kako se upotrebljavaju esencijalna ulja?

Već tisućljećima je kupanje u kadi, uz kombiniranje različitih biljaka, služilo u ljekovite svrhe.

Esencijalna ulja pomiješana sa običnom vodom bili su lijek za bolesti ili stanja svijesti.

Boravku u kupatilu pridavala se velika važnost i u kontaktu s vodom tražilo se rješenje za stabilno zdravlje pa se razvila i cijela mala nauka o užicima kupanja.

Umjetnici opuštanja u kadi upozoravaju da samo neupućeni početnici kapaju esencijalna ulja direktno u vodu. Ako želite ostvariti optimalno djelovanje, trebate ulja prvo rastopiti u 20 ml jabučnog octa. Prilikom ovoga ne trebate pretjerivati. Tek 6 do 10 kapi bit će sasvim dovoljno za potpuno uživanje.

Dodatak jabučnog octa pomoći će i protiv isušivanja kože te obnoviti njenu pH ravnotežu. Iako ćemo danas lijek za svoje bolesti potražiti u apotekama, kupanje u kadi nam još uvijek može pomoći pri opuštanju i obnavljanju potrošene energije. Tu ćemo odmoriti umorne mišiće i osvježiti svoj um. Dodavanjem malo esencijalnog ulja ružmarina poboljšat ćete cirkulaciju i omekšati kožu. Lavandino ulje također omekšava kožu, a dodatno je i dezinficira.

Ako vas neko jako razljuti i kad ne možete kontrolirati negativne emocije, najbolje je primijeniti sljedeću recepturu: Uzmite po dvije kapi esencijalnih ulja kamilice i ruže te šest kapi lavande. Ulje od kamilice djeluje na sličan način kao kad pijete čaj napravljen od cvjetova biljke. Ono smiruje vaše živce i opušta tijelo. Kupka od ulja kamilice savršen je uvod u miran i prirodan san. Kada vam nije do spavanja i kad želite razbuditi svoje tijelo, najbolje je kapnuti u vodu po nekoliko kapi esencijalnih ulja metvice i limuna.