Kako spriječiti urastanje nokta u meso?

Ako ste imali problema sa urastanjem nokta i riješili ste tu pojavu na neki način, slijedi vam da se pridržavate nekih jednostavnih pravila da do urastanja ne dođe opet.

Opisali smo kako se liječi urasli nokat, i na koji način se možete osloboditi te pojave.

Ipak, nakon toga se trebate pridržavati uputa, da nokat opet ne uraste u meso.

Dvije jednostavne mjere mogu pomoći da spriječite ponovnu pojavu urastanja nokta.

Prvo što trebate uraditi za vaša stopala jeste da ih držite čistima i nosite obuću pravilne veličine. Druga stvar je da nokte na prstima nogu skratite ravno, a ne uzduž zaobljenih rubova, kako biste spriječili njihovo urastanje u meso.

Kako sami sebi možete pomoći? Pregledajte kožu oko nokta da vidite dali vam nokat ulazi u meso. Izrežite u obliku slova V gornji rub nokta kako biste oslabili pritisak na njegove bočne strane. Na rubove nokta nanesite antiseptičku kremu da spriječite infekciju. Ako postoji ikakav znak crvenila ili gnoj, legnite podignutih nogu. Na prst stavite sterilnu gazu. Odrežite nokte ravno i ne prekratko. Redovno ih skraćujte. Pobrinite se da vaše cipele i čarape nisu preuske, odnosno uvijek gledajte da u obući imate dovoljno mjesta da pomičete prstima. Ako vam se nokat upalio, nemojte nositi čarape. Izrežite vrh stare cipele ili nosite sandale dok se upala ne povuče.