Kako su naše bake koristile crveni luk kao lijek

Naše majke i bake jako dobro znaju da nema bolje lijeka od onog prirodnog. Jedno od jako efikasnih prirodnih sredstava, koji su koristili, jeste običan crveni luk.

Luk jako dobro skida temperaturu – Ovo je idealno sredstvo za djecu. Ako vaše dijete ima visoku tjelesnu temperaturu, isjeckajte luk na kolutiće i pokvasite u jabukov ocat. Zatim ga stavite na stopala i u uši djeteta. Povišena tjelesna temperatura će nestati jako brzo.

Izliječite kašalj crvenim lukom – Sok od luka je veoma efikasan prirodan sirup protiv kašlja. Ovaj prirodni lijek pripremite po receptu: Uzmite 1 glavicu crvenog luka i 2-3 žlice prirodnog meda.

Priprema: Odaberite finu i zdravu glavicu crvenog luka, srednje veličine. Luk oljuštite i isijecite. Stavite u dublju posudu i prelijte luk sa medom. Posudu prekrijte folijom za domaćinstvo i ostavite na sobnoj temperaturi da prenoći. Sutradan ujutro, smjesu procijedite kroz gustu gazu ili cjediljku. To je doza za jedan dan.

Uzimajte po jednu žlicu ovog prirodnog sirupa na svaka dva sata, možete i češće. Sigurno ćete već nakon kratkog vremena osjetiti da lakše dišete i ubrzo ćete početi da iskašljavate.