Karamelizirani šećer je domaći lijek protiv kašlja – prirodni lijek za iskašljavanje

Domaći recepti protiv kašlja ponekad su najbolje rješenje. Poznat je karamelizirani šećer kao domaći lijek protiv kašlja i ujedno prirodni lijek za iskašljavanje.

Kašalj predstavlja fiziološki obrambeni odgovor na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u dišnim putovima.

Advertisement

Suhi, neproduktivni kašalj ne ostvaruje svoju temeljnu svrhu, nema učinka, a dovodi do osobitog iscrpljivanja bolesnika. Takav kašalj se gotovo uvijek pojavljuje u virusnim respiratornim infekcijama, uključujući i gripu.

Akutne respiratorne infekcije su najčešće blage, samoizlječive infekcije gornjeg dijela dišnog sustava.

Kašalj predstavlja automatsku, refleksnu reakciju koju čovjek ne može voljno kontrolirati, a koja je uzrokovana podražajem sluznice dišnog sustava.

Advertisement

Svrha simptomatskog liječenja jest produktivni kašalj poticati, odnosno olakšati iskašljavanje, a neproduktivni suhi kašalj otkloniti, odnosno ublažiti.

Sintetski neopioidni antitusici nemaju neželjenih učinaka karakterističnih za opijate, a sigurnost im je povećana.

Evo kako se priprema karamelizirani šećer: Nekoliko žličica šećera istopiti na laganoj vatri i miješajući ostaviti da dobije svijetlosmeđu boju. Zaliti s čašom mlijeka ili čaja i miješati dok se ne otopi. Popiti toplo.

Osim karameliziranog šećera možete probati i sa sljedećim lijekom, koji se priprema od glavice crvenog luka i domaćeg meda. Za detaljnu primjenu lijeka pogledajte link.

Advertisement