Kina proizvodi i falsificiranu hranu

Nema čega nema a da ne dolazi iz Kine i da je cijenom višestruko jeftinije od onog proizvedenog u Europi. No jeste da tamo postoji i proizvodnja krivotvorene hrane?

Nedavno se u medijima proširila priča o plastičnoj riži, koja šteti probavnom sustavu i oštećuje hormone. A to je tek jedna od namirnica koja nije prirodno proizvdena u toj zemlji. Na sreću, do nas još ne dolazi takva hrana, barem ne iz Kine. Donosimo što to sve Kina krivotvori čak i vezi hrane.

Plastična riža. Radi se od krumpira i sintetičke smole. Kada se takva “riža” kuha, ostaje tvrda. Dugoročni učinci na zdravlje od te namirnice mogu biti vrlo negativni.

Imitacija jaja. Lažna jaja su isto popularna u tom zemlji. Koriste se razne kemikalije poput kalcijevog klorida, alginske kiseline, želatine i umjetnih bojila. Sama takva jaja mogu uzrokovati gubitak memorije. Dakle, Kinezi se ne piše baš dobro po pitanju zdravlja.

Industrijska sol. Također može uzrokovati razne zdravstvene probleme.

Kineski češnjak. Ova je namirnica stigla i u naše krajeve. Prskan je raznim kemikalijama kojih u Kini ima u izobilju. Zanimljivo da se takav češnjak prodaje i u SAD-u, i to čak u postotku od 31% cijelog tržišta.

Govedina iz svinjetine. Svinjetina je jeftinija pa su neki restorani smislili način kako da više zarade. Od ekstrakta govedine rade marinade na svinjskoj mesu tako je okus sličan govedini, a zapravo se radi o jeftinijem, nekvalitetnijem i po okusu lošijem mesu.

Rezanci od krumpira. Tinta se koristi u njihovoj proizvodnji, a kemija se koristi i za dobivanje slatkastijeg okusa, stoga su rezanci u Kini neobično slatki.

Na žalost, sve je više ovakve hrane. U našim krajevima još vlada donekle dobra hrana, no u SAD-u i Kini, primjerice, je situacija puno gora.