Kirurško liječenje upale krajnika

Upala krajnika se liječi na mnoge načine, prirodnim lijekovima ili odlaskom kod liječnika, no nekada je ipak potreba krajnike ukloniti kirurškim putem.

U slučaju da kod djece terapija lijekovima nije dala pozitivne rezultate odnosno nije bila efikasna, preporučuje se tonzilektomija.

Advertisement

Tonzilektomija je kratkotrajna operacija uklanjanja krajnika, a u nekim slučajevima i adenoidne vegetacije (´treći krajnik´). Operacija krajnika se  obično koristi samo kada upale krajnika utječu na opće zdravlje te kada bolesni krajnici ometaju disanje ili sluh.

Operacija se u pravilu obavlja u općoj anesteziji, a glavne indikacije za operaciju su učestale gnojne angine te lokalne i opće komplikacije tih upala. Lokalne komplikacije su upale srednjega uha, sinusa i bronha, a opće komplikacije mogu biti reumatska groznica, koja može zahvatiti i srčane zaliske, te kronična upala bubrega.

Advertisement

Kako se ponašati nakon operacije? Pacijenti se uobičajeno nakon tonzilektomije oporavljaju 10-15 dana, a već idući dan nakon operacije mogu ići kući. Moguće su manje poteškoće u vidu grlobolje i bolova u ušima. Također, povećana je osjetljivost na infekcije. Trebamo biti svjesni da su krajnici bili prva crta obrane našeg organizma od raznih infekcija, te da nakon operacije nemamo tog organa. Zbog toga smo čitav život slabije pripremljeni na obranu od spomenutih. To je razlog zbog kojeg se krajnici žele sačuvati, odnosno zbog čega je operativno uklanjanje krajnika krajnja mjera.

Kako god, u slučaju da se oporavljate nakon operativnog zahvata, uklanjanja krajnika, preporučuje se konzumiranje veće količine tekućine, izbjegavanje krute hrane, korištenje ovlaživača zraka te izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi zbog mogućih infekcija.

Još o krajnicima pročitajte u ovom članku.

Advertisement