Kofein aktivira giht? Stručnjaci ističu kako ova studija ne dokazuje uzrok i posljedicu, nego samo da postoji veza između pića sa kofeinom i napadaja gihta

Giht karakteriziraju akutni napadi jake i nepodnošljive boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova. U nekim slučajevima kava pomaže, a u nekima odmaže.

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu ustanovili su kako previše kofeina može izazvati napadaje gihta.

Advertisement

“Sa povećanjem broja kofeinskih pića, povećavaju se i izgledi ponavljajućih napadaja gihta”, zaključili su istraživači Univerziteta u Bostonu.

Četiri pića sa kofeinom konzumirana unutar 24 sata povezana su sa 80 posto povišenim rizikom od napadaja gihta, usporedno sa pićima bez kofeina.

S druge strane, kod osoba koje boluju od gihta i koje piju dva ili više pića sa kofeinom dnevno, ovakvi napici ne povisuju rizik od napadaja gihta.

Advertisement

Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Nadraženost izazivaju naslage kristala u području između kosti i zgloba. Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi. Bio je poznat i kao “bolest kraljeva” zbog povezanosti gihta i bogate ishrane pune mesnih delicija i alkoholnih pića.

Stručnjaci ističu kako ova studija ne dokazuje uzrok i posljedicu, nego samo da postoji veza između pića sa kofeinom i napadaja gihta.

Advertisement