Koja vrsta meda je dobra za određenu zdravstvenu tegobu?

Ljekovita svojstva meda poznata su od davnina. Isto tako, poznato je da postoji nekoliko različitih vrsta. Ono najviše ovisi o nektaru iz kojeg je dobiven med, točnije o vrsti cvijeta biljke s koje je nektar ubran.

Svaki livadni med ima drugačiji omjer biljnog svijeta, pa stoga ne postoje dva ista livadna meda. No prema određenim udjelima biljaka postoje livadni, bagrem, kesten, lipov i neki drugi med.

Advertisement

Bagremov med je svijetle žućkaste boje, blagog mirisa i okusa. Učinkovit je za smanjenje stresa i smirivanje živčanog sustava zbog čega je preporučen uz čaj od kamilice čime se efekt dodatno pojačava.

Advertisement

Kestenov med je najrazličitiji od svih poznatih vrsta meda. Ima specifičnu tamnocrvenu boju i intenzivan okus. No zato ima svojstva blagog antiseptika te je pogodan za primjenu kod problema sa želucem i crijevima. Najbolje paše uz čaj od kamilice, šipka i stolisnika.

Lipov med je izrazito bistar i gotovo bezbojan. Vrlo je blagog okusa i mirisa. Ovaj med se preporuča kod smirivanja kašlja i prehlada, a dobar je i kod problema s bubrezima i grčevima u mišićima.

I na posljetku spomenimo livadni med, koji nema specifičnu biljku već se radi o čitave lepeze biljaka. Vrlo je često u upotrebi zbog svoje popularnosti, a pogodan je za smirivanje kašlja, te simptoma prehlade i gripe.

Advertisement