Koji su simptomi upale jajnika i kako se liječe

Upala jajnika nije nimalo rijetka pojava, a isto tako, riječ je o stanju koje se svakako treba liječiti i ne dopustiti da se zdravstveno stanje pacijenta dodatno pogorša.

Prepoznajte simptome bolesti i reagirajte na vrijeme.

Advertisement

Simptomi upale jajnika po kojima se može prepoznati bolest su napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka.

Tu je i pojačan sekret, ponekad i nelagodnost ili bol pri seksualnom odnosu. U nekim slučajevima ovu bolest prati i povišena tjelesna temperatura.

U slučaju upale jajnika bol se najčešće javlja u predjelu jednog ili oba jajnika, mada može i da se proširi.

Dijagnosticiranje upale jajnika radi se ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, zatim analizom brisova, a po potrebi se radi i analiza krvi i urina.

Advertisement

Naučite liječiti upalu jajnika

Liječenje upale jajnika – Jako je važno da se upala jajnika otkrije na vrijeme i da se liječi kako se oboljenje ne bih dodatno zakompliciralo. Kako smo već spomenuli, upalu jajnika treba na vrijeme i adekvatno liječiti, jer u protivnom, upala jajnika može da izazove trajne posljedice, a u najgorem slučaju sterilitet kod žene. U liječenju upale jajnika najčešće se koriste antibiotici. Liječenje upale jajnika može da potraje dugo, pa se od pacijentica traži strpljenje i ustrajnost u liječenju.

Kako prevenirati upalu jajnika, da do bolesti uopće ni ne dođe?

Budući da do upale jajnika može da dođe infekcijom prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa, žene bi trebalo da vode računa i da se zaštite tijekom odnosa, a najbolje rješenje za zaštitu je upotreba kondoma. Od pomoći može da bude i adekvatno oblačenje i utopljavanje stomaka.

Advertisement