Koji su uzroci neplodnosti kod muškaraca?

15% parova susreće se s problemom neplodnosti. Takvo što svakog iznenadi, jer prije dijagnoze nemaju medicinsku anamnezu koja bi ukazivala na ovaj problem.

Razlog neplodnosti kod parova, prema istraživanjima, ukazuje na to da je u 40% slučajeva riječ o bolesti muškaraca, a u 50% u bolesti kod žena. 10% se odnosi na nerazjašnjene i znanstveno još uvijek nepoznate razloge.

Istraživanja pokazuju da dolazi do progresivnog opadanja broja spermija u ejakulatu, odnosno broja pokretnih spermija koji su ključni za oplodnju jajne stanice.

Glavni uzrok muške neplodnosti je nemogućnost stvaranja spermija ili nemogućnost stvaranja dovoljno dobrih spermija. Spermalna antitijela, osobito kada je povećana njihova količina u sjemenu, važan su uzročnik neplodnosti.

Prisutan je također i utjecaj štetnih pojava iz okoliša na zdravlje čovjeka. Neplodnost može nastati i oštećenjem testisa. To se događa u slučajevima izloženosti zračenju, visokim temperaturama, pretjeranom konzumiranju alkohola, pušenjem, drogama te općenito neurednim životom.