Kolesterol iz jaja ipak nije krivac za začepljenje arterija

Iako se godinama pričalo i mislilo da je kolesterol iz jaja glavni uzrok začepljenja arterija, grupa naučnika sa Harvarda negirala je tu tezu.

Naime, ta skupina naučnika provela je studiju nad 117.000 medicinskih sestara, koja je trajala punih 14 godina, te koja je dala drugačije rezultate od dotadašnjeg vjerovanja.

Rezultati studije pokazali su da nema razlike u riziku od bolesti srca u ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno od grupe ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno.

Druga studija, objavljena u Journal of the American College of Nutrition ukazala je da su jaja namirnica koja će utažiti glad kod gojaznih osoba učinkovitije od pekarskih proizvoda, u jednakom kalorijskom unosu.

To je navelo naučnike na zaključak, da su jaja pogodna dijetalna namirnica. Jaja su nutritivno vrijedna namirnica, sa izuzetnim proteinskim profilom, a u prosjeku sadrže tek 70 kcal po komadu.

Stav American Heart Association je taj, da je jedno jaje dnevno prihvatljivo, ali da pritom treba paziti na ukupan dnevni unos kolesterola iz drugih izvora.