Koliko često plivati i koji stil izabrati? Plivanje jako dobro djeluje na naše zdravlje…

Ili u moru ili u bazenu, plivanje je jako korisno za naše zdravlje. Najbolji učinak se postiže ako se svakodnevno pliva 30 minuta. Ako vam je to previše, nije loše ni plivati tri puta tjedno po 30 minuta.

U slučaju da nemate baš kondicije, možete raditi pauze u plivanju, odnosno plivati kraće dionice i nakratko predahnuti, ali plivati 30 minuta.

Tjelesna aktivnost, poput plivanja, treba nam predstavljati ugodu. Osim što će nas rashladiti, jačati će nam mišiće i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Plivati možete bilo kojim stilom ako ne postoji neka zdravstvena prepreka. Najbolje je kombinirati različite stilove. Ako pak želite razviti snagu ramena, leđa i nogu, plivajte leptir stilom. Ovaj stil je tehnički najzahtjevniji, te traži usklađivanje disanja i pokreta.

Kada želimo aerobne učinke, treba plivati kraul stilom. Prsni stil je sporija tehnika kod koje je potrebna veća snaga ramena i nogu. Ako imate bolest u području vratne kralježnice, budite oprezni. Tada je najbolje plivati leđno, jer se on preporučuje osobama koje pate od problema sa kralježnicom, bolovima, lošem držanju i deformititetima.