Koliko je zdrava šljiva? Neki kažu da i šljiva pripada skupini super namirnica

Nedavna istraživanja su pokazala da šljiva smanjuje razinu ‘lošeg’ kolesterola. Ona ojačava naše kosti te smanjuje neke faktore rizika od nastanka raka debelog crijeva.

Ovaj  naš stari, dobro poznati ljubičasti plod jeseni nije samo ukusna voćka, nego i pravi rudnik zdravlja.

Advertisement

Sočan i mirisan plod šljive možemo jesti sirov, a mnoge domaćice od njega prave domaće slastice kao što je pekmez ili ih koriste u kolačima.

Ipak, u šljivi treba je uživati umjereno. Naime, šljiva u sebi sadrži dvije supstance koje su poznate po svom laksativnom djelovanju, a to su sorbitol i difenil-izatin.

Advertisement

O bilo kojoj vrsti da se radi, šljiva je niskokalorična voćka. Šljivu je dobro jesti jer obiluje zdravim tvarima poput vitamina C, magnezija, željeza i kalcija, a naročito je treba uzimati zbog velike količine kalija. Šljiva nam daje i vlakna u značajnim količinama.

Oprezno! U slučaju unakrsne alergije šljivu treba izbjegavati. Do ove alergije najčešće dolazi konzumiranjem šljiva u kombinaciji sa aspirinom jer ona u sebi sadržava salicilnu kiselinu.

Danas je poznato nešto više od 2000 vrsta šljiva raznih boja (crne, crvene, blijedo-ljubičaste,  žute). Postotak antioksidansa u njima varira ovisno o vrsti i mjestu uzgoja. To voće konzumira se svježe ili suho (takozvane suhe šljive) ili čak kao sok od suhih šljiva. Suhe šljive poznate su po svom laksativnom djelovanju, sadrže također antioksidanse i gomilu vitamina i minerala.

Advertisement