Koliko su važne omega 3 masne kiseline? Kako ih konzumirati?

Omega 3 masne kiseline imaju jako povoljan utjecaj na naš organizam. Da bi ih unosili u dovoljnoj mjeri trebamo barem dva puta tjedno jesti masnu ribu, u porcijama od 180 grama.

Trudnice bi pak trebale ograničiti unos na 350 grama kuhane ribe tjedno, dok s uzimanjem ribljeg ulja treba biti oprezan jer može da spriječi normalno zgrušavanje krvi, što može izazvati obilno menstrualno krvarenje.

Advertisement

Kako smo već zaključili, riba je važan izvor bjelančevina, esencijalnih aminokiselina i lako se probavlja, a sadrži i vitamine topive u mastima (A, D i E, koji su i antioksidansi), i vitamine grupe B, kao i ključne minerale poput magnezija, kalcija, fluora i joda, kao i selen, koji je također antioksidans, što znači da čuva DNK i staničnu membranu od slobodnih radikala, pa time djeluje antikancerogeno.

Sve su to razlozi više da se riba, i ostali plodovi mora, češće nađu na stolu.

Advertisement

Hrana koja je bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama može u znatnoj mjeri da smanji smrtnost srčanih bolesnika u starijoj populaciji. Ovu tvrdnju su pokazala najnovija istraživanja američkih naučnika, koji su uspoređivali sastojke dokozahesaenoicne kiseline (DHA), eikosapentaenoicne kiseline (EPA) i alfa-linolenske kiseline u krvi kod 179 ljudi koji su umrli od posljedica srčanih oboljenja, uključujući i infarkt.

Ispitivanjima je utvrđeno da postoji veza između većih koncentracija DHA, EPA i alfa-linolenske kiseline i manjeg rizika od smrtnosti. Osim toga, brojna druga istraživanja govore o značaju omega-3 kiselina u borbi protiv upalnih procesa, što bi moglo da dovede do njihove upotrebe u liječenju autoimunih bolesti, kao što su artritis, Kronova bolest, ulcerozni kolitis, psorijaza, multiplaskleroza i migrena.

Također, brojne studije dokazuju značaj uzimanja ribljeg ulja, kao dopune hrani, kod spomenutih bolesti što ublažuje bolest i smanjuje upotrebu lijekova.

Advertisement