Koliko vode je potrebno dnevno piti tijekom ljetnih vrućina?

Voda nam je iznimno potrebna za normalana život. A kada nastupenljetne vrućine i visoke temperature, potrebno je vode uzimati više nego inače.

Liječnici i stručnjaci tijekom ljeta upozoravaju da se držimo hlada, ne izlazimo od 10 do 17 sati, te da pijemo puno tekućine.

Vode je u našem organizmu oko 70% tjelesne mase i glavni je sastojak nas samih. Ovisimo o vodi, a neuzimanje vode uzrokuje dehidraciju, što može u ekstremnim slučajevima dovesti do smrti.

Ljeti je zbog visokih temperatura i pojačanog kretanja izlučivanje vode jače pa je potrebno uzimati je više. Često se spominje količina od jedne i pol litre vode, odnosno oko 8 čaša, pa čak do 3 litre.

No optimalna količina vode potrebna tijelu može se izračunati preko jednostavne formule. Masu u kilogramima pomnožite sa 0,3 dl. To će dati optimalnu količinu vode. Na primjer, osoba sa 80 kilograma treba dnevno piti 2,4 litre vode.

Preporučuje se da se voda pije polako i u manjim količinama, ali češće tijekom dana. Nadomjestku vode u tijelu doprinosi i voće bogato vodom, poput sezonskog, kao što je lubenica.