Korištenje mobitelom povećava rizik od raka

Mobiteli mogu biti jako štetni po naše zdravlje. Pročitajte što govore novija istraživanja na temu, kako mobiteli mogu povećati šanse za pojavu raka.

Sve mnogobrojnija istraživanja pokazuju da uporaba mobitela može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući teške bolesti poput raka i neurodegenerativnih poremećaja.

Advertisement

Najnovija studija objavljenja je u časopisu Biology&Medicine, a proveli su je istraživači sa Sveučilišta u Indiani uz nekoliko dopunskih studija sa drugih sveučilišta diljem svijeta.

Znanstvenici su otkrili da izloženost radiofrekvencijskom zračenju uzrokuje metaboličku neravnotežu poznatiju kao oksidativni stres. „Ovi podaci jasan su znak stvarnih rizika koje ova vrsta zračenja ima za ljudsko zdravlje“ – rekao je koautor studije Igor Yakymenko.

Zaključeno je da oni koji koriste mobitele barem 10 godina,  u tom su razdoblju značajno povećali rizik od raka. Samo 20 minuta svakodnevnog korištenja tijekom 5 godina dovoljno je da se utrostruči rizik od tumora na mozgu.

Advertisement

Neki rizici još su i veći, upozoravaju stručnjaci. Istraživanja su provedena na odraslim osobama, a još veći rizik je kod djece, koja danas već od malih nogu koriste mobitele. Djeca su ranjivija te će te uređaje koristiti tijekom cijelog svog života što znači da i posljedice mogu biti veće nego kod odraslih osoba koje u prvih 20 ili 30 godina života uopće nisu koristile tehnološka čuda.

Oksidativni stres koji nastaje zbog korištenja mobitelom je metabolički debalans u kojem proizvodnja slobodnih radikala premašuje sposobnost tijela da ih ukloni antioksidativnim djelovanjem. Višak slobodnih radikala koji su nastali na taj način oštetit će stanice i DNA. Općenito, oni su uzrok mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca i demencije, a odgovorni su i za starenje.

Navedena istraživanja bi mogla objasniti ne samo zašto je rak nastao kod neke osobe, nego i kakve dugoročne učinke na ljudsko zdravlje ima korištenje mobitelom, a nažalost danas je to postala svakodnevica i gotovo je nemoguće zamisliti život bez te male sprave.

Advertisement