Koristite gospinu travu umjesto prozaca – Prirodni lijek koji će vam pomoći bez nuspojava

Gospina trava, ili kantarion može liječiti depresiju jednako uspješno, ako ne i bolje, nego danas jako poznati komercijalni lijek prozac, tvrde njemački znanstvenici.

Do tog zaključka, znanstvenici su došli pomoću rezultata čak 29 istraživanja u kojima je bilo uključeno 5489 pacijenata s blagom do umjereno jakom depresijom. Oni su zaključili da biljni ekstrakt iz te biljke djeluje jednako dobro kao i standardni komercijalizirani antidepresivi, ali uz manje nuspojava.

Studije su uspoređivale djelovanje gospine trave i placeba, odnosno antidepresiva, uključujući i lijekove poput prozaca i seroxata.

“Pokazalo se da je ekstrakt gospine trave gotovo jednako djelotvoran kao i uobičajeni antidepresivi, ali uz manje nuspojava”, izvijestili su istraživači pod vodstvom dr. Klaua Lindea iz Centra za komplementarnu medicinu u Munchenu.

Ipak, upozorili su da su neke studije prikazale previše optimistične rezultate. Usto, proizvodi od gospine trave koji se mogu nabaviti u ljekarnama međusobno se razlikuju i neki mogu biti djelotvorniji od drugih.

“Uporaba ekstrakta gospine trave može biti opravdana, ali proizvodi dostupni na tržištu međusobno se jako razlikuju pa se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti samo na testirane preparate”, rekao je Linde.

Gospina je trava i samo ime dobila zbog svojih ljekovitih svojstava. Poznato je to umirujuće sredstvo pa čaj od sušene biljke ljekovito djeluje na živčani sustav. Čajem ćete se umiriti i opustiti, ali ne prestaje tu sva njena ljekovitost.

Biljka posjeduje antiseptička svojstva za ženske bolesti, njezin čaj, ali i ulje, spašavaju od bolesti koje lijekovi ne mogu zaustaviti. Ulje se tradicionalno pripravlja od sušenih stabljika uronjenih u maslinovo ulje koje takve stoje četrdeset dana izložene na jakome suncu kako bi biljka pustila ljekovite tvari, a ulje postalo crvenkasto.