Koristite svinjsku mast jer biljna ulja povećavaju rizik od raka i bolesti mozga

Zanimljiv savjet za sve kuhare i one koji tek pripreme jelo s vremena na vrijeme. Dakle, prilikom pripremanja jela bolje je koristiti svinjsku mast nego biljna ulja.

Kuhanje s biljnim uljima oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s nastankom raka i degeneracijom mozga.

Advertisement

Ova vijest je prije par dana objavljena u britanskim novinama, te se brzo proširila i do nas.

Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.

Dok se zagrijavaju, biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.

Advertisement

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.

Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima.

Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.

On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija.

Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci.

Izvor: net.hr

Advertisement