Kronični alkoholizam

To je bolesna sklonost prema uživanju velikih količina alkoholnih pića.

Pročitajte malo o alkoholizmu.

Kroničnog alkoholičara pretjerano uživanje alkohola dovodi do slijedećeg stanja: drhtanje, osjetljivost živaca, bolovi u udovima, trnci, mravci, slabljenje vida, katar želuca, oštećenje jetara, slabljenje teka, mršavljenje, proširenje krvnih žila na licu, i nosu, oštećenje srca s nepravilnim bilom i drugim.

Dakle, alkohol je vidno oštetio tjelesnu i duševnu građu kroničnog alkoholičara. U duševnom pogledu, primjerice, alkoholičar gubi osjećaj stida, ponos i dostojanstvo, sklon je lažima i krađi samo da dođe do pića. Iz veselog raspoloženja prelazi u razdražljivo ili potišteno, volja, razum i pamćenje mu slabe, kritičnost mu je smanjena.

Liječenje pomoću čaja od trava: 50 g listova kadulje, 50 g listova ružmarina, 50 g listova divlje nane, 30 g stabljike majčine dušice i 30 g listova pelina.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Nakon što se čaj ohladio, pretočiti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Preostala 4 dl čaja piti umjesto vode u 4 obroka po 1 dl, s time da se svaki put doda po 20 kapi tinkture za liječenje od histerije i alkoholizma. Količinu tinkture postupno smanjivati do 10 kapi i s tom količinom ostati do kraja liječenja.

Uz čaj što se uzima po 1 dl prije jela, uz ručak i večeru popiti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja.

Bolesnik treba da izbjegava društvo s kojim je pio. Raditi što više na čistom zraku, a slobodno vrijeme provoditi u laganim šetnjama.