Krv je odjednom počela teći iz nosa, što učiniti?

Ako ste na rupčiću nakon ispuhivanja nosa vidjeli krv, ili vam je ona iznenada počela teći iz nosa, morate brzo djelovati.

Nagnite glavu nazad i čvrsto pritisnite palcem ili kažiprstom nosnicu i držite tako par minuta.

Ako se krvarenje ne smiri, odmah otiđite liječniku.

Krvarenje iz nosa može biti posljedica alergija, koje su česte u proljeće. Prehlada ili sinusitis su također uzroci za iznenadna krvarenja, no čak i zagađeni zrak, vrućina ili suh i klimatizirani zrak mogu nadražiti sluznicu i pokrenuti krvarenje.

Hormonalne promjene, primjerice kod žena, približavanje dana menstruacije, također mogu biti uzrok jer širenje krvnih žila i kongestija nosne sluznice koji se obično javljaju uoči menstrualnog krvarenja mogu biti uzrokom povećane osjetljivosti žila u nosu.

Da se krvarenje ne ponovi otiđite na specijalistički pregled kako bi isključili povišeni krvni tlak, bolesti krvi, koagulacijske probleme ili bolesti jetre kao uzroke iznenadnim krvarenjima. Izbjegavajte protuupalne nesteroidne lijekove i aspirin, ako ste na njih osjetljivi. Čistite redovito nosnu šupljinu, a pomoću slane otopine tekućinu za ispiranje možete napraviti i sami.

Za smanjenje suhoće nosne sluznice učinkovite su kreme i masti na bazi vitamina A i E.