Krvarenje iz nosa – To nije toliko neuobičajena pojava, posebno kod djece, a u slučaju krvarenja možete se liječiti i kod kuće

Krvarenje iz nosa (epistaxis) je uzrokovana prekomjernom osjetljivošću nosnih žilica, no uzrok krvarenju mogu biti i fizički udarci, slabo zgrušavanje krvi, suha nosna sluznica, povišeni krvni tlak, stres te osjetljivost na vremenske promjene.

Obilna krvarenja iz nosa zaista mogu biti zastrašujuća. Ipak, trebate znati da to nije toliko neuobičajena pojava, posebno kod djece, a u slučaju krvarenja možete se liječiti i kod kuće.

Tijekom krvarenja iz nosa, krv teče iz jedne ili ponekad iz obje nosnice. Krvarenje može biti teško ili lagano i traje od nekoliko sekundi do 10 minuta ili duže.

Sprječavanje krvarenja iz nosa možete postići portulakom, biljkom koja pospješuje zgrušavanje krvi. Treba paziti sa se sluznica ne osuši, te voditi brigu o vlažnosti zraka u prostoriji u kojoj se provodi najviše vremena.

Ako je pukla žilica u prednjem dijelu nosa, palcem i kažiprstom stisnite nos na nekoliko minuta, što će pomoći žilici da se sama zatvori. Pomažu i čajevi od rusomače, imele i stolisnika, a možete namočiti gazu u vodiksuperoksid i staviti u nos.

>> Krvarenje iz nosa

Prirodne preparate koje možete koristiti su kapi Millefolium, te Asperula Poscoe. Kod čestog krvarenja potrebno je otići kod liječnika koji će postaviti dijagnozu i tretman liječenja.