Kvinoja ima mnoge zdravstvene prednosti – Saznajte koje!?

Kvinoja je žitarica porijeklom iz Južne Amerike, točnije planinskog lanca Anda. Iako se njezino lišće može konzumirati kao lisnato povrće, kvinoja se prvenstveno konzumira u svojstvu sjemenki.

Te sjemenke se kuhaju na sličan način kao riža, a postoje u tri boje – crvena, bijela i crna i sadrže mnoge zdravstvene prednosti.

2013. su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom Kvinoje zbog njezine visoke prehrambene vrijednosti i potencijala kojega ima za globalnu sigurnost hrane.

Prije svega, kvinoja je odličan izvor proteina pogotovo za vegetarijance i vegane. Jedna šalica kuhane kvinoje sadrži 16% preporučenog dnevnog unosa proteina. Također, ti proteini u kvinoji sadrže sve potrebne aminokiseline što je vrlo rijetko kod biljaka. Proteini su zaduženi za rast i regeneraciju stanica, opskrbljivanje našega tijela energijom i još mnogo toga.

Uz bogatstvo proteinima, kvinoja sadrži jako puno vlakana. Samo jedna šalica kvinoje sadrži 21% količine vlakana koje je potrebno dnevno unijeti u organizam. U odnosu na druge žitarice, kvinoja sadrži dvostruko više vlakana. Ta vlakna daju osjećaj sitosti i smanjuju razinu kolesterola. Kvinoja ima nizak glikemijski indeks tako da je dobra za dijabetičare.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Food pokazalo je da od 10 analiziranih žitarica kvinoja ima najviše antioksidansa. Ti se spojevi bore protiv starenja i imaju sposobnosti spriječiti degenerativne bolesti kao što su: rak, makularna degeneracija i Alzheimerova bolest.

Kvinoja je žitarica koja ne sadržava gluten stoga ju mogu konzumirati oni koji imaju nesnošljivost glutena. Isto tako, kvinoja ne sadrži nikakve aditive i druge nepoželjne sastojke.

Uz sve navedeno, bogata je i esencijalnim hranjivim tvarima poput kalcija, željeza, fosfora, mangana, bakra i vitamina B skupine. Dobar je izvor i magnezija koji je važan mineral i puno ljudi ima premalu razinu magnezija u tijelu. Kvinoja se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane.