Liječenje afti – Ako ih želite liječiti postoji nekoliko načina na koje to možete uraditi

Afte se vremenom same povuku, pa ih često niti ne liječimo. Ipak, ako ih želite liječiti postoji nekoliko načina na koje to možete uraditi.

Afte su male, bolne i recidivirajuće lezije, koje se najčešće pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine odnosno na unutarnjoj površini usana, jeziku, obraznoj sluznici ili mekom nepcu.

Advertisement

Smještaj afti je njihova najvažnija karakteristika, a ujedno i jedan od dijagnostičkih kriterija razlikovanja od oralnih oštećenja uzrokovanih herpes simplex virusom. Za razliku od herpesa, afte se nikad ne javljaju na koži i funkcionalnoj sluznici odnosno nepcu i zubnom mesu.

Dakle, možete ubrzati zacjeljivanje afti te spriječiti njihovo novo pojavljivanje.

Da bi liječili afte uradite sljedeće: Umočite pamučni štapić u mješavinu 50% hidrogen peroksida 50% vode i nanesite na ranicu (hidrogen peroksid dezinficira ranu).

Također možete oprobati i liječenjem uz pomoć propolisa. Probajte nanijeti pčelinji propolis na ranu, on bi trebao pomoći.

Advertisement

Tanka pasta od sode bikarbone i vode na ranicu također može pomoći u liječenju afti.

Za brže zacjeljivanje ranica koje su proizašle pojavom afti trebate izbjegavati začinjenu i kiselu hranu.

Neka istraživanja pokazuju da cink pomaže u liječenju afti. Probajte cink u tabletama jer postoje neki dokazi da cink ubrzava zarastanje i sprječava novo pojavljivanje afti.

Vitamin B12 u dozi od 1000mcg se također pokazao učinkovitim u smanjivanju pojava afti.

Kod težih slučajeva posjetite ljekara koji vam može propisati protuupalne lijekove ili posebne vodice za ispiranje.

Važno je napomenuti da afte nisu zarazne. One se ne mogu ni na koji način prenijeti na drugu osobu.

Najčešće doba nastanka afti je od 10. do 19. godine, a većini osoba se spontano prestanu pojavljivati što su stariji. Najbolja prevencija je zdrava ishrana i jak imunitet.

Advertisement