Liječenje kožnih oboljenja pomoću meda – Med se može iskoristiti kao pravi lijek za neke probleme sa kožom

U narodnoj se medicini med odavno primjenjivao za liječenje rana i čireva. No danas se koristi mnogo rjeđe zato što postoje djelotvornija sredstva – antibiotici.

Med ima mnoga svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je.

Advertisement

Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven.

Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Sirovi med sadrži male količine smole koje dobivamo u propolisu, a riječ je o složenim spojevima elemenata kojima pčele čuvaju med od štetnog djelovanja mikroorganizama.

Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Isto tako, med se može iskoristiti kao pravi lijek za neke probleme sa kožom. Pročitajte u nastavku kako vam med može pomoći da liječite kožne probleme.

Advertisement

Kako med djeluje na ranu? Ako ga namažemo na ranu, pojačava se krvotok i protok limfe koja automatski ispire ranu i stvara bolje uvjete za hranjenje stanica u području rane. Bolje rezultate dobivamo ako se med kombinira s ribljim uljem u kojem ima mnogo vitamina A, što pospješuje zarastanje.

Kod kožnih se bolesti koristi za vanjsku primjenu: mazanje, obloge i lokalno ispiranje. Pripremaju se otopine s vodom ili 20-40-postotne otopine. Na primjer za liječenje otekline stavlja se oblog od meda i brašna. Danas medicina drži da su melemi od meda uspješni u liječenju kožne tuberkuloze. Ponekad se med koristi i kao sredstvo protiv perutanja kože.

Iznimno se uspješno upotrebljava u kozmetici. Med ulazi u sastav mnogih preparata za sprečavanje nastanka bora i čišćenje lica. Maske od meda pripremaju se od čistog meda ili s dodatkom drugih sastojaka (žumanjak, glicerin, sok od limuna i dr.).

Advertisement