Liječenje svrbeža na koži

Simptomi svraba i svrab kože lica, svrbež kože na nogama i leđima, pročitajte kako da liječite svrbež.

Svrbež kože na nogama, leđima uzrokuje najčešće iritacija kože koja izaziva češanje. No, postoji li lijek za svrab? Svrab kože lica je čest problem i potrebno je liječenje svrbeža.

Svrbež je iritacija kože koja izaziva češanje. Svrbež je čest problem i može biti lokaliziran na pojedinim dijelovima tijela ili generaliziran šireći se preko cijelog tijela ili nekoliko različitih dijelova tijela. Medicinski termin za svrbež je pruritus.

Svrbež se može pojaviti sa ili bez promjena po koži, onaj koji je povezan s vidljivim kožnim abnormalnostima obično se dijagnosticira već kod obiteljskog liječnika dok se u nekim težim slučajevima kao što je na primjer ekcem, skabijes dijagnosticira kod dermatologa i tada zahtijeva specifično medicinsko liječenje.

Posjetite liječnika ili dermatologa ako svrbež traje više od dva tjedna, a stanje se ne popravlja, iako ga sami liječite. Također, otiđite liječniku i ako svrbež izaziva vrlo intenzivan i neugodan osjećaj koji vas sprječava u obavljanju svakodnevnih poslova, te ako on utječe  na vaše cijelo tijelo.

Ukoliko je svrbež praćen drugim simptomima, poput jakog umora, gubitka težine, promjenama metabolizma, povišenom temperaturom ili crvenilom kože, opet trebate posjetiti liječnika.