Liječenje uboda pčele kod kuće

Zanima vas kako možete liječiti ubod pčele, sami kod kuće? Evo par savjeta koji će vam zasigurno pomoći.

Za obične ubode pčele, koji ne uzrokuju alergijsku reakciju, kućno liječenje je sasvim dovoljno.

Višestruki ubodi ili alergijska reakcija, s druge strane, mogu biti hitni slučajevi koji zahtijevaju hitno liječenje, odnosno odlazak u hitnu.

Prilikom uboda pčela pušta žalac u kožu, koji još uvijek radi, odnosno upumpava otrov u tkivo. Pokušajte ga izvaditi noktima ili pincetom, pazeći pri tome da sami ne istisnete sav otrov iz žalca u tkivo, pod kožu. Područje uboda operite vodom i blagim sapunom. Zatim nanesite hladne obloge ili led koji će pomoći u ublažavanju boli i smanjenju oteklina. Pri umjerenim reakcijama postupak je isti, ali se preporučuje i losion za ublažavanje crvenila, svrbeža i oticanja područja gdje je nastao ubod.

Tijekom anafilaktičkog napada, hitna medicinska pomoć je neophodna jer alergijska reakcija može dovesti do prestanka disanja te zatajenja srca, odnosno smrti. Liječnik će primijeniti terapiju kisikom kako bi olakšao bolesnikovo disanje, antihistaminike ili kortekosteroide, a u najtežim slučajevima će koristiti i adrenalin. Još malo na tu temu možete pročitati u prethodno napisanim člancima – Što kada vas ujede pčela, kako izvući krpelja i kako se liječi ugriz insekata kod djece?