Liječenje žgaravice – Zbog čega se javlja žgaravica i kada je vrijeme za posjetu liječniku?

Žgaravicu prepoznajemo kao osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij ‘žličicu’ ili u ždrijelo. Povremena žgaravica nije razlog za uzbunu, ali učestali problem može biti pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako smo već spomenuli, žgaravica je osjećaj boli i žarenja koji se javlja u prsima. Riječ je o jako neugodnom osjećaju, koji  se dodatno pogoršava u ležećem položaju.

Advertisement

Povremena i blaga žgaravica nije zabrinjavajuća, te se može liječiti jednostavnim promjenama štetnih životnih navika i pomoću nekih blagih prirodnih preparata.

Ukoliko imate učestalu žgaravicu, to je svakako razlog da se obratite liječniku, koji će utvrditi ozbiljnost ove pojave, kao i sveopće zdravstveno stanje osobe.

Naime, za razliku od povremene žgaravice, učestala žgaravica može biti simptom teže bolesti.

Kao osnovni simptom žgaravice izdvajamo refluks, odnosno povrat želučane kiseline iz želuca u jednjak.

Advertisement

Protiv žgaravice mogli bi biti od pomoći ovi prirodni lijekovi

Da bi se riješili ovih neugodnih simptoma i liječili žgaravicu oprobajte jedan od dole spomenutih prirodnih lijekova protiv žgaravice.

Protiv žgaravice je dobro za vrijeme napada simptoma sažvakati nekoliko zrna pržene kave i progutati. Žgaravica bi trebala proći.

Također, protiv žgaravice je dobar i prah od lipovog drveta (prosijan). Uzimajte žličicu natašte s malo vode nekoliko dana.

Gospina trava je dobra protiv žgaravice. Uzmite gospine trave (žlica na 300 g ključale vode) napravite čaj i natašte popijte svako jutro nekoliko puta.

Za kraj, da ne zaboravimo spomenuti sodu bikarbonu. Vjerojatno se svi sjećate da su naši stari uzimali sodu bikarbonu kada bi imali želučanih tegoba. Naime, soda bikarbona jako dobro djeluje protiv žgaravice, pa slobodno isprobajte i vi. To je prirodni antacid, dostupan svima, koji u obliku sode bikarbone, pomiješan sa malo vode gotovo trenutno neutralizira želučanu kiselinu.

Advertisement