Lijek od gaveza za brzo i efikasno zarastanje rana, prijeloma te liječenje gihta

Zahvaljujući alantoinu kojeg pronalazimo u ovoj ljekovitoj biljci, gavez je pronašao svoju primjenu u liječenju prijeloma, rastrganih rana, čireva, tvrdih oteklina mliječnih žlijezda i kvržica gihta.

Sve gore spomenute primjene gaveza su moguće jer ova biljka potiče rast i razmnožavanje stanica, dakle obnavljanje tkiva.

Advertisement

Ako želite praviti oblog od gaveza uradite korake koje donosimo u nastavku teksta.

Kuhajte isjeckani korijen dok ne postane mekan kao kaša, pa od toga pravite obloge, i to tako da se namaže oko 1cm debelo, od dobivene mase na platnene krpe, kojima kasnije previjate oboljelo mjesto.

Advertisement

Također, možete koristiti i tinkturu od gaveza. Pomiješana u jednakim dijelovima s tinkturom od moravke (Arnica montana) i tinkturom od nevena (Calendula officinalis), ova tinktura je jako ljekovita. Pije se triput dnevno po 10-15 kapi u malo vode, poslije jela.

Ako treba pospješiti znojenje ili mokrenje, dobro je pripremiti čaj od 1 velike žlice lisca i cvijeta gaveza. Mješavinu treba preliti sa pola litre kipuće vode. Čaj se pije dvaput dnevno, ujutro natašte i navečer prije spavanja, po jedna čašica. To koristi i protiv grčeva u trbuhu.

Nečistoću lica uklanja čaj od lista i cvijeta gaveza, kuhanog u 1 l vode. Ovim čajem se treba umivati tri puta dnevno, dok ne vidite poboljšanje.

Advertisement