Lijek protiv kašlja – Sirup od smokve

Donosimo vam jako dobar lijek protiv kašlja. Recept za sirup od smokve, koji će vam pomoći protiv kašlja.

Ovaj dio godine na većinu nas ostavlja posljedice poput neugodnog kašlja, čestog kihanja i šmrcanja. Ovom prilikom ćemo vam predstaviti recept za pripremu prirodnog lijeka protiv kašlja, odnosno sirupa od smokava.

Sirup protiv kašlja pravi se od sušenih smokava, po starom i provjerenom receptu. Sve što vam je potrebno za ovaj ljekoviti sirup su suhe smokve i šećer.

Sastojci za pripremu sirupa: zdjelica smokava, zdjelica šećera i jedna do dvije zdjelice vode.

Postupak pripreme sirupa: Suhe smokve zajedno sa šećerom stavite u lonac i dodajte vode, ali samo toliko da prekrije sve sastojke. Mješavinu kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi, a smjesa ne postane gusta masa poput sirupa. Izvadite smokve, a sirup pretočite u šalicu. Pijuckajte dobiveni sirup u malim gutljajima tijekom cijelog dana i vaš problem s kašljem će postepeno nestati. I smokve se mogu iskoristiti i to protiv bolova u prsima pa ih možete pojesti dok su još mlake.

Za sve one koji ne smiju jesti šećer postoji i jednostavniji recept. Zakuhajte litru vode te dodajte šest većih suhih smokvi. Kuhajte ih oko četiri minute te ih izvadite iz vode.

Sirup koji ste dobili također je jako koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju smokava, a oslobađa se prilikom kuhanja.

Nadamo se da će vam ovaj sirup pomoći da se oslobodite kašlja.