Lijek za rak nije zanimljiv, jer nije profitabilan? Mračna strana farmaceutske industrije…

Lijek za rak postoji, no nitko ne želi ulagati jer u njemu nema zarade? Budući da su detalji istraživanja već objavljena, lijek više ne može biti patentiran, a to pak, znači da farmaceutske kompanije u lijek ne žele investirati jer ne mogu ostvariti profit.

Švedski liječnik Magnus Essand tvrdi da je pronašao vrlo uspješan lijek protiv raka kojeg od milja ponekad naziva ”ubojicom loših momaka”.

Obećavajuću je informaciju na internetu našao novinar britanskog Telegrapha no naišao je na razočaravajuće podatke.

Naime, dr. Essandu nedostaje milijun funti kako bi završio svoja istraživanja, a prema dosadašnjim rezultatima lijek je na miševima pokazao izvanredni napredak. Osim toga, virus je jeftin za proizvodnju, a eventualne nuspojave su minimalne i svode se na simptome gripe. Dr. Essand kaže kako lijek na ljudima još nije testiran, a vjerojatno niti neće.

Problem se pojavio zbog profita oko kojeg liječnik i njegov tim nimalo ne mare. Detalji istraživanja već su objašnjeni u vodećim znanstvenim časopisima, što znači da lijek više ne može biti patentiran. A bez patenta gramzljive farmaceutske kompanije u lijek ne žele investirati. Ulagati ne želi ni švedska vlada.