Litij za dobro raspoloženje – Mineral koji nam pomaže u liječenju depresije

Serije eksperimenata čiji je cilj bio da se utvrdi blagotvorno djelovanje ovog alkalnog metala pokazale su da je litij moćan saveznik u borbi protiv reume i kostobolje, ali danski naučnik Karl Lange dokazao je da je i te kako koristan i u liječenju depresije jer stabilizira prijenos serotonina u živčanom sistemu.

Primarni izvori litija jesu žitarice, povrće (podmiruju 66% do 90% dnevnih potreba), šećerna trska i alge, ali ima ga i u čokoladi, mlijeku, siru, voću i vinu.

U nekim geografskim predjelima značajnu količinu ovog minerala osigurava i voda za piće koja smiruje živce, regulira probavu i razvedrava duh. Litij se može naći i u mesu, prije svega u govedini i to u onim predjelima gdje se stoka hrani kulturama koje rastu na zemljištu bogatom litijem.

Ukoliko se takvim biljem hrani i živina, isti je slučaj sa jajima. Sedamdesetih i devedesetih godina sprovedeni su testovi na ovcama i kozama koji su pokazali da ishrana siromašna litijem uzrokuje brže uginuće kod životinja, ali i anomalije u njihovom reproduktivnom sistemu. Postoje pretpostavke da stanovnici oblasti gdje su hrana i voda siromašne litijem skloniji samoubojstvima, ubojstvima te narkomaniji.

Farmakolozima je ovaj mineral naročito interesantan, budući da se njegove soli koriste kao stabilizatori raspoloženja, a litij se nerijetko dodaje i antidepresivima kako bi pojačao njihovo djelovanje.

Procjenjuje se da je odrasloj osobi teškoj 70 kilograma potrebno od 650 do 3.100 mikrograma litija dnevno. Iako se i dalje ne zna točan razlog, žene u malom i velikom mozgu, bubrezima i srcu imaju 10 do 20% više litija od muškaraca, ali je zato muški pankreas za 13% bogatiji litijem od ženskog.