Ljekovita Angelika uklanja umor i česte pojave glavobolje

Ljekovita biljka Angelika poznata i kao krajovac, korijen sv. Duha ili zubača nosi latinsko ime Angelica archangelica. Ljekovita biljka koja dobro djeluje protiv umora i još nekih zdravstvenih problema.

Angelika raste na šumskim čistinama, u guštarama, oko rubova šuma na vlažnom tlu.

Listovi su veliki i trostruko perasti s ovalnim našiljenim listićima. Na vrhu stabljike u nakupinama ima okupljene cvjetiće bijele ili zelenkaste boje. Debela stabljika naraste i preko dva metra visine i često je crvenkasto sjajno nahukana.

Kod sakupljanja korijena treba biti na oprezu da se ne zamijeni sa sličnom, ali vrlo otrovnom kukutom koja se pozna po tome što nije nahukana, nego ima šarenu piknjastu stabljiku.

U proljeće se sabire list i korijen s podankom, a plod i korijen u jesen.

Da bi se ubrala biljka mora biti stara dvije godine. Očišćeni korijen se proreže uzduž i suši na umjetnoj toplini ili na toplom tavanu. Korijen je dobar za jačanje živaca nakon oporavljanja od raznih bolesti. Liječi izgubljeni apetit, uništava škodljivu sluz na sluzokoži usta i želuca, liječi i glavobolju, umiruje grčeve u želucu. Korijen se stavlja u rakiju travaricu i razne likere.

Angelika povoljno utječe na mišiće, na živčani sistem crijeva i dišnih organa. Uklanja osjećaj umora.

Čaj od angelike se priprema na sljedeći način: 10 g korijena i toliko ploda (sjemena) preliti s pola litre ključale vode. Još jače djeluje ako se u litru bijelog vina 25 g korijena kvasi 24 sata i od toga se uzima dvaput dnevno po malu čašicu protiv katara, nadimanja, nepravilne menstruacije.