Ljekovita Bazga – Kako se koristi u liječenju i koje bolesti može da liječi?

Bazga je jako ljekovita biljka a poznata je i pod imenom Zova. Latinsko ime za zovu je Sambucus nigra, točnije za Crnu zovu.

Spominjali smo bazgu već, no ipak, napisat ćemo dodatnih par linija teksta.

Radi se o grmu koji može narasti i do 3 metra u visinu. Raste po rubovima svih šuma, po živicama, uz potoke i na neobrađenom, napuštenom zemljištu. Ima perasto neparne listove s nazubljenim rubovima. Bijelo-žuti cvjetići čine velike i sastavljene paštice, i jako mirišu. Kako je bazga opće poznata, poseban opis nije potreban.

Cvijet se sabire u lipnju dok se nije posve rascvao, a list kad se potpuno razvije, kora s debljih grana u proljeće. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci. Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije. Ponajviše se upotrebljava cvijet. Cvijet se mora sabirati samo za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati svoju prirodnu boju. Ako pocrni, ne vrijedi i mora se baciti.

Bazgu smo već spominjali u prijašnjim tekstovima, pa pročitajte malo o toj biljci.

Sada ćemo ukratko spomenuti da se od nje upotrebljavaju cvijet biljke, lišće, bobice i kora te korijen.

>> Biljka bazga ili zova

Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina. Od kore se upotrebljava njezin srednji, zeleni sloj.

Jako je važno biti oprezan sa bazgom, jer je sirova bazga pomalo otrovna. Kada se upotrebljava kao lijek, bazgu i njezine sve dijelove valja prvo skuhati.