Ljekovita biljka – Anđelika – Korijen se suši i koristi za pripremu uvarka koji je dobar za probavu

Anđelika, korijen Sv. Duha, siriš ili trubaljka , poznata je od davnina, a njene debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Biljka dobro uspijeva na suncu ili na laganoj sjeni, vrlo je otporna i odgovaraju joj vlažna tla. Uzgaja se iz sjemena.

Dobar prirodni lijek protiv gripe, prehlade i kašlja.

Korijenje biljke se uzima od onih starih godinu do dvije, te se nakon pranja osuše i koriste za uvarke, za izradu kapsula ili kao otopina za piće.

Upravo korijen sadržava eterično ulje koje ima alfa i beta felandrena, aromatičnog angelicina, osthola i bergaptena, pa se stoga upotrebljava za liječenje smetnji probavnog sustava, nadimanja u želucu i grčeva u crijevima.

Anđelika se koristi i kao lijek protiv prehlade, gripe i kašlja, osobito je korisna za liječenja bronhitisa. Spomenuti sastojak osthol učinkovit je u sprječavanju zgrušavanja krvi, te se može upotrijebiti u liječenju tromboze.

Za liječenje probavnih problema,prehlade, kašlja i umora koristi se u obliku oparka, uvarka i tinkture. Nisu zabilježene nuspojave korištenjem ove biljke.